top of page

Як український динамічний захист танків завойовує міжнародні ринки

Updated: Jul 30, 2018

Тижня не проходить, щоб підприємства українського оборонпрому не звітували про чергові перемоги на ринках озброєнь.



Днями директор Державного підприємства "Базовий центр критичних технологій "Мікротек" Сергій Швидкий в інтерв'ю інформаційному агентству "Оборонно-промисловий кур'єр" розказав, що Польща збирається придбати понад 500 українських комплектів динамічного захисту для модернізації власного парку танків Т-72.

Повідомляється, що український динамічний захист вже успішно пройшов випробування і поляки підписали з українцями контракт на поставку 500 комплектів динамічного захисту.

Проект досить амбітний, враховуючи членство Польщі в НАТО і масштаби замовлення. Однак, НАТО має до цього проекту досить опосередкований стосунок. Справа в тому, що Польща успадкувала від "Варшавського договору" дуже великий парк радянських танків Т-72 (понад 900 одиниць), яких країна хоче позбутись з вигодою для себе.

Як відомо, зараз на озброєнні польської армії знаходяться танки Т-72 і їх польська модернізація PT-91. Однак, нещодавно були придбані у Німеччині танки Leopard різних модернізацій. Таким чином, в силу активного переходу збройних сил країни на техніку виробництва країн НАТО, поляки мають намір модернізувати 500 наявних Т-72 та продати їх третій стороні.

Модернізацією динамічного захисту у даному проекті займатиметься БЦКТ "Мікротек", який, за словами його директора Сергія Швидкого, ще у січні цього року сертифікував свій динамічний захист у Польщі. Відомо також, що окрім "Мікротеку" у даному проекті модернізації братиме участь і ХКБМ ім. Морозова, що займатиметься модернізацією башти танків.

До речі, це вже не перший спільний україно-польський танковий проект. Минулого року в рамках міжнародної оборонної виставки MSPO-2017 було представлено танк PT-17 (також модернізований Т-72) – спільну розробку "Укроборонпромому" та польської компанії Zaklady Mechaniczne "Bumar-Labedy" SA.


На цьому танку встановлено гармату калібром 120-мм для використання боєприпасів стандартів НАТО, розроблено новий автомат заряджання, здійснено модернізацію моторно-трансмісійного відділення танку та багато іншого.

Але давайте повернемось до цьогорічного проекту і з'ясуємо: що саме називається динамічним захистом?

Отож, динамічний захист – це загальна назва захисного пристрою, принцип дії якого полягає в тому, що вмонтована між броньованих листів (пластин) речовина впливає на зниження ефективності пробивної здатності снаряду (ракети), шляхом поглинання частини його енергії.

Пристрої динамічного захисту бувають різними і відрізняються між собою варіантами конструкції та використовуваними джерелами енергії. Речовина, що розміщується між листів, може бути вибуховою, не вибуховою та комбінованою в кілька шарів.

Елементи динамічного захисту можуть розміщуватися або в спеціальних броньованих контейнерах на зовнішній поверхні танка (навісний динамічний захист) або вмонтованими прямо усередині броньованих вузлів, тобто бути складовою частиною комбінованої броні (вбудований динамічний захист).

В Україні на розробці комплексів комбінованого захисту військових гусеничних машин від ураження протитанковими засобами спеціалізується вже згадане ДП БЦКТ "Мікротек", створене в 1994-му році.

Саме БЦКТ "Мікротек" створив всесвітньовідомий український динамічний захист "Ніж" (в Україні використовується при модернізації майже всіх інших радянських танків, зокрема, на танках Т-64БМ "Булат") і його модернізовану версію "Дуплет" (використовується на танках серії "Оплот", для якої і був розроблений згідно спецзамовлення). В обох розробках було використано принцип спрямованої руйнівної дії кумулятивних струменів, що ефективно вражають підлітаючі боєприпаси при їх контакті з бронею, незалежно від вражаючих елементів.

Про який саме динамічний захист йде мова у польському проекті – наразі невідомо. Якщо судити за зовнішнім виглядом PT-17 (попереднього україно-польського проекту модернізації Т-72), то можна зробити висновок, що мова йде або про "Дуплет", або про одну з його модифікацій – надто вже схожим корпусом на наш БМ "Оплот" він вийшов (хоча, цілком можливо, має місце спеціальна розробка під замовника)


До речі, Україна також займаються модернізацією радянських танків Т-72, отримуючи на виході модель Т-72АМТ (щоправда, наразі лише у вигляді прототипу). Однак, достеменно відомо, що Т-72АМТ обладнаний динамічним захистом "Ніж" (власне, зовнішня подібність до "Булата" також має місце).


А ще у 2011-му році Україною було укладено контракт на поставку до Ефіопії 200 танків Т-72Б, які модернізуються до рівня Т-72УА1, включаючи оснащення новим динамічним захистом "Ніж".

Але як би там не було, а велике замовлення на експорт – це не лише завантаження вітчизняного підприємства роботою, валютні надходження в країну, але й визнання українсько оборонпрому на зовнішніх ринках. А це, у перспективі, є запорукою нових замовлень.


depo.ua (c)





bottom of page